Friday, October 22, 2010

this is for you, MUMMY

she thought me how to walk
she thought me how to smile
she thought me how to talk
she thought me how to thanked
she thought me how to appreciate
she thought me how to love
she thought me of everything that i have learned in my life today

i can still recall the memory
macamana dia blh larat utk jalan kaki dgn jauhnya
semata-mata nak mghantar aku ke sekolah
dengan sarat mengandungkan angah waktu tue
dia masih punya tenaga yg luar biasa, semata-mata utk pastikan aku mendapat didikan yg sempurna
dan, dia teros ke pejabat selepas  menghantar aku
aku jugak masih igt,
macamana dia berlari nak mendapatkan bus, semata-mata nak balik cepat ketika hari jadi aku
kami takde kereta lagi masa tue
dia terpaksa bersusah payah naik turun bus dgn perot yg besar, mengandungkan angah
aku masih igt,
macamana dia marahnya dia di suatu hari bila aku tanak pegi sekolah
aku adalah satu-satunya anak yg penah ditampar olehnya
dan betapa aku berterima kasih kepadanya
kerana tamparan itu, lihat laa aku kini
berjaya menjejakkan kaki ke sini
aku masih igt,
macamana marahnya aku terhadap dia bila dia belikan baju utk angah, tp tidak utk aku
dan, keesokannya, dia membawa pulang sepasang baju baru utkku
aku masih igt,
betapa susah payahnya dia dtg ke sekolah dgn teksi, dgn bus
kerana nak memberi semangat kepadaku pada setiap pertandingan yg aku sertai
aku masih igt,
betapa susah payahnya dia melayan kerenah aku yg sentiasa mahu lebih dari semua hal
betapa sabarnya dia
betapa besarnya pengorbanan dia utk aku
aku masih igt,
betapa aku dengki dgn adik-adik
dia lembut dia memujuk aku
"ayong kan anak sulung, ayong kena mengalah. nnt mummy ngn abah dah takde, ayong yg kena jaga adik2."
aku teros menangis dan menangis waktu tue
aku masih igt,
betapa kecewanya dia, pada satu hari, aku membawa pulang keputusan peperiksaan yg sgt memalukan
selepas apa yg dia lakukan utk diriku, itu yg aku bayar kepadanya?
sungguh! aku dpt lihat dgn jelas, betapa kecewanya dia dgn aku
aku akui, dunia remaja, melalaikan aku
aku berubah
semuanya kerana DIA!

aku masih igt,
betapa bangganya dia bila aku medapat keputusan cemerlang dalam SPM
betapa bangganya dia bila aku mendapat surat tawaran ke universiti
dia yg paling bangga!
seperti nak dicanang keliling kampung utk maklumkan perkhabaran itu
aku bangga melihat dia bangga
aku masih igt,
betapa bangganya dia bila aku mendapat keputusan cemerlang sepanjang pengajianku
tp
dia kecewa, bila aku mengecewakan dia
aku akui, aku salah
dia kecewa
tp
aku berubah lagi, demi untuk DIA

aku masih igt,
betapa marahnya aku bila dia mula mengadu macam-macam kepadaku
aku marah
aku tinggi suara kepada dia
aku masih igt,
betapa kecewanya aku menerima perkhabaran mengenai dirinya
betapa aku kecewa dgn dirinya
betapa marahnya aku ketika itu!
betapa lantangnya aku bersuara memarahi dia
dan dia tertunduk, menangis
Allah!!
bukan sekali dua air matanya mengalir kerana aku
berkali-kali air mata itu utk aku

aku bangga mempunyai seorang ibu seperti dia
biar kita miskin harta, tp aku rasa aku paling kaya kerana DIA adalah MUMMYku
aku terlalu sayangkan dia
terlalu!! lebih dari nyawaku sendiri
dia terlalu bermakna dalam hidupku
MUMMY, ya sayang mummy sgt2!!!
ya janji ya takkan sakitkan hati mummy lagi
ya mintak maaf
pengorbanan mummy utk kami semua terlalu berharga!!
ya tak mampu nak bayar balik harga utk semua pengorbanan mummy
pada mummy, i am still her 5 years old girl, wlaupun aku kini dah berusia 21 thun
I LOVE U SO MUCH!!


Wednesday, October 20, 2010

the COLOUR

being single for almost 2 years, make me wondering, am i that lonely?
macam tak biasa hidup sorg
best apa, kata org, SINGLE RIDER or LONE RANGER
relaks je sudah
g mcd, mkn sorg2, g tgk wayang sorg2, semua laa buat sorg2
apa ada hal kan?
seronok apa hidup camtue
tp bila encik zulkarnain dan puan zaiazlindah dah mula bersuara mengenai hal nikah kawen nie,
mungkin aku kena start igt balik, berapa umur aku skang?
tak rock btl laa dorg nie, ada ke nak cite hal nikah kawen kat aku yg masih muda belia lagi nie
ishhh!!
tp kan, mummy kata, 
"sok, ngko kalau nak berlaki, carik yg syg ngko lebih, sng idop ngko nnt. ngko tgk mummy nie ha. abah ngko tue syg aku"
aku hanya mmpu tergelak guling2 smpai jatuh katil bila dgn bersungguh2 nya mummy berkata bgitu
then, abah plak berkata
"abah bkn apa yong, kau tue bkn budak2 lg, dah blh dah pikir pasal semua nie. abah bkn paksa, tp abah nak kau pikir je"
ok, ayat abah nie buat aku senyap dr tertawa sbb bunyi cam serius je
tp, aku tetap aku
ada aku kesah? 
hahahahhaha
maka, abah n mummy pon dah malas nak ckp apa dgn aku sbb depa takkan menang
hahahahha

tp, bila satu pg aku bgn and aku sedar, aku dah jumpa COLOUR yg aku carik selama nie, aku tersengih2 seharian mcm kerang busuk! 
aku tak sangka, aku jumpa jugak COLOUR yg aku carik dalam idop selama nie
dan tanpa teragak2, aku tahu dia adalah COLOUR tue
dan mcm org bercinta yg lain
aku pon rasa cam nak berangan2
rasa rindu merindu
rasa sayang menyanyangi 
rasa mcm idup nie penuh ngn pelangi
hahahhaha
amacam, jiwang tak aku sekarang
kiranya aku ngn hp skang nie dah mcm isi ngn kuku laa
tak blh berpisah
celik bijik mata je, carik hp dulu
kira dah jadik cam perangai angah gak laa
hp kalau dulu 2 hari sekali baru charge
skang 1 stgah hari dah kena charge dah
camtue eh rasa bercinta?
kalau aku taw, dulu lg aku menggatal
blh gak bercinta
hahahahha
nnt bila nak jumpa, teros rasa cam ada butterfly kat dlm perot
*dlm bahasa standard nya BERDEBAR-DEBAR*
hahahahaahha
sumpah dah jiwang dah aku skang
lantak laa korg nak ckp apa pon
janji COLOUR yg aku jumpe tue, aku mmg SAYANG 
ishhhh
kan dah ckp, aku makin jiwang skang
hahahahahhaha

tpppppp
apa yg aku nak highlight nie
I LOVE U MUNCHKIN ;))
thanks, FOR EVERYTHING

xoxo~

Monday, October 11, 2010

10.10.10

the date that we share
the date that the confession was made
the date
i'll remember
forever...

Tuesday, October 5, 2010

gadis dan BUNGA ;))

Berlenggang dia berjalan
Si gadis tersayang manja
Jelingan yang manja

Menuju dia ke kota
Di tangannya penuh bunga
Di hati penuh cinta
Berbagai macam bunga di bawa
Untuk dijual di gerai mama

Matanya lirik-lirik selalu
Rupanya manis-manis ayu

Ramai orang membelinya
Bunga-bunga jualannya
Si ayu, gadis ayu

Datang seorang pemuda
Dapat melebur hatinya
Memetik oh cintanya
Kini berjalan dengan pasangan
Tak hirau lagi dengan jualan

Matanya lirik-lirik selalu
Rupanya manis-manis ayu...

Saturday, October 2, 2010

adik beradik

semalam
aku call angah
selepas menerima nasihat utk berbuat demikian
selepas beberapa deringan
angah menjawab
"ha, pahal?"
uishhh!! kuang asam btl.
dah laa aku yg call, die tanya camtue
takpe2, kakak dalam dunia nie mmg sgt penyabar
then aku jawab camnie
"tak laa, aku saja call. nak taw kau ok ke tak? mkn ke tak?"
angah membalas
"owhh. aku igt pahal tadi. cehhh. kau abes paper bila?"
aku: "aku abes 9hb. tp aku tataw blh balik bila. kau?"
angah: "aku balik 9hb. kira abah amek aku dulu laa kan?"
aku: "ntah. yelaa kot. kau g laa tanya die. kau pahal tak call aku? msg sekeping tanya aku pon takde"
angah: "alaaa. aku mana nak ada duit. kau laa call aku"
aku: "arghhh!! cam haram! call balak kau blh? msg 100 keping sehari blh? kakak sndri ntah idop mati kau tak peduli"
angah: "alaaa. relax laa. aku kan adik. kau kakak. kena laa selalu mengalah kan? lgpon credit kau tak abes pon call aku nie ha!"
aku: "terima kasih angah. aku suka nasihat kau kan"
angah: "dah laa. malas layan kau. aku ada keje. bye!"

maka,
aku pon menamatkan panggilan
aku rasa, adik-adik zaman skang mmg camnie eh?
cuba kalau time nak mintak aku duit
lembut gigi dari lidah!
call aku 5 minit skali pon sanggop
hishhh.

ngn alang plak lain cite
aku: "alang! kau tgh buat apa?"
alang: "makan. ayong dah makan?"
aku: "dah makan dah ptg td. lang, smalam ayong baca kosmo. ada badak air kaler pink!!"
alang: "ayong nak cakap atie laa tue kan? kuang ajar pnye gemokk. tak sedar diri!!"
aku: "hahahhahahahahahahahhahahaha"

nie ngn boboy plak
aku: "b, kau tgh buat apa?
boboy: "tgh main ps"
aku: "dah study?"
boboy: "tak"
aku: "dah makan?"
boboy: "dah"
aku: "arghhh!! saket ati laa ckp ngn kau. blahhh!!"

so
itu laa adik beradik aku
melayan aku sbg kakak
kdg2 aku tergelak sorg ngn gelagat dorg
haihhhh
KITA KAN ADIK BERADIK!!


angah

alang
boboy