Friday, April 1, 2011

mendengar

orang sentiasa bercakap sebab Allah mengurniakan mereka mulut utk berkata-kata sehingga tanpa pedulik telah menyakitkan hati dan perasaan orang lain. tetapi yg aku musykil di sini, kenapa TELINGA yg telah Allah kurniakan, tak pulak mereka gunakan dengan sebaik baiknya utk MENILAI balik diri sendiri? someone penah bgtau aku benda nie "dengar apa yg dicakap, bukan tengok siapa yg bercakap".  maka, perlukah kita TENGOK siapa yg BERCAKAP dari MENDENGAR apa yg DICAKAP? well, aku paham, manusia nie TAKDE YG SEMPURNA.  tp, aku percaya, bila kita belajar utk MEMBERI dan MENERIMA, tak byk pon, sedikit mesti akan ada KESEMPURNAAN yg akan kita capai.  TETAPI, disebabkan EGO yang mmg dah SEBATI ngn DIRI, jadi, kita MALU dan rasa TERHINA sekiranya kita MENDENGAR dan MENGAMBIL sedikit KEINSAFAN kepada diri kita sendiri. 


manusia takkan penah PUAS dengan apa yg mereka ada. tp, utk sekali saje, PUASKAN diri kita dengan MENDENGAR apa shaja yg DICAKAP demi KEBAIKAN kita jugak. tak perlu BAYAR pon kalau KATA-KATA yg dikeluarkan itu, membantu MEMPERBAIKI diri kita sendiri. kita takkan BELAJAR kalau kita tak MENDENGAR. 


"takde manusia sempurna yang tiada masa lampau, dan tiada manusia gagal yg tiada masa hadapan"


apa yang kita patut buat adalah, MENDENGAR. sekali sahaja dalam hidup ini, kita ambik masa utk MENDENGAR dan berhenti BERCAKAP. kerana orang lain boleh MENILAI diri kita, kita hanya perlu MENDENGAR utk MEMPERBAIKI diri. itu sahaja. buang laa EGO, takkan bawak kemana pon. 


"duduk sama rendah, berdiri sama tinggi"


tak semestinya yang TUA tak blh MENDENGAR yg MUDA berkata-kata. tak semestinya yang PANGKAT BESAR tak blh MENDENGAR si PANGKAT RENDAH bersuara.


FIKIRKAN LAHH

No comments:

Post a Comment