Thursday, April 14, 2011

KEGEMBIRAAN DAN KESEDIHAN

Hye bloggers :)
Lama jugak tak menjenguk bloggy tercinta nie. Almaklum laa kan, sejak akhir akhir nie, akak agak sibuk sket eh. takde topik pon nak bincangkan. lagi lagi di minggu akhir praktikal nie, yg akak pikir, REPORT AKAK TAK SIAP LAGI! baru type nama n company's name je. huhu. and akak percaya, adik adik akak kat luar sana pon mengalami masalah yg sama jugak kan? *betul tak apa yg akak cakap nie dik?* hahahah.

okay okay, dah dah laa merepek dan merapu. * nie yg malas nak update blog, lebih byk merapu daripada fakta -.-'*

okay, start dgn beberapa peristiwa menarik sepanjang beberapa lama tak update blog.

1) lebih kurang 2 minggu yang lepas, sy terima panggilan telefon daripada Encik S. jom kongsikan bersama sama isi kandungan panggilan telefon tersebut.


Encik S: teyha!!!!! finally!!! aku dah declare!!!
Miss Vouge: wahhhhhhh!!! congratulation bestie! is it with FY?
Encik S: yup yup! berbaloi rasanya tunggu lama lama. finally, dapat jugak. tp aku takot laa.
Miss Vouge: laaa, takot apa plak nie? ce cite ce cite.

*perbualan diteruskan tp agak private sket ye nak berkongsi di sini :)*

so, akak vouge nie pon, membentangkan segala hujah hujah dan fakta fakta yg mampu menyangkal ketakutan Encik S tue. dan akhirnya, Encik S pon berkata begini, "thanks teyha! kau laa advisor aku!" dan akak vouge pon membalas begini, "no hal, 5%!" 

okay okay. sy sangat gembira dengan apa yg telah berlaku dalam hidup kwn kwn sy. wahhh, kan sy dah kata, sy bahagia bila awk semua bahagia :))

tetapi, tak semua org bahagia. ada jugak yg melalui detik detik yg tak berapa nak bahagia, atau erti kata lain, KESEDIHAN.

2) BFF sy, putus cinta. for 2 years and half, tak dapat teruskan. sy sedih, sebab sy tak dapat bersama sama ngn dia dalam waktu dia macam nie. sy jauh. sy kesian kat dia. sy tak penah tinggalkan dia dalam time dia sedih sedih mcamnie. tp, sy nak awk igt, walau apa pun, sy tetap sokong awk, syg kat awk. awk jangan risau, people comes and go. kita dah go through all these things. sy tahu awk akan KUAT, sebab sy pon KUAT MACAM BISKUT TIGER :)))

dear FFU, awk jangan sedih sedih kay. sy selalu ada utk awk. U CAN COUNT ON ME kan? :)

well, sy nie nampak je keras mcam konkrit ke, batu ke, apa apa je laa yang bersamaan, tp dalam hati ada taman dik! :))

well, tue adalah sikit detik detik yg berlaku dalam perjalanan hidup akak lately nie. akak harap akan ada lg detik detik yg lebih bahagia selepas ini.
I LOVE YOU OLLS!!!

Friday, April 1, 2011

mendengar

orang sentiasa bercakap sebab Allah mengurniakan mereka mulut utk berkata-kata sehingga tanpa pedulik telah menyakitkan hati dan perasaan orang lain. tetapi yg aku musykil di sini, kenapa TELINGA yg telah Allah kurniakan, tak pulak mereka gunakan dengan sebaik baiknya utk MENILAI balik diri sendiri? someone penah bgtau aku benda nie "dengar apa yg dicakap, bukan tengok siapa yg bercakap".  maka, perlukah kita TENGOK siapa yg BERCAKAP dari MENDENGAR apa yg DICAKAP? well, aku paham, manusia nie TAKDE YG SEMPURNA.  tp, aku percaya, bila kita belajar utk MEMBERI dan MENERIMA, tak byk pon, sedikit mesti akan ada KESEMPURNAAN yg akan kita capai.  TETAPI, disebabkan EGO yang mmg dah SEBATI ngn DIRI, jadi, kita MALU dan rasa TERHINA sekiranya kita MENDENGAR dan MENGAMBIL sedikit KEINSAFAN kepada diri kita sendiri. 


manusia takkan penah PUAS dengan apa yg mereka ada. tp, utk sekali saje, PUASKAN diri kita dengan MENDENGAR apa shaja yg DICAKAP demi KEBAIKAN kita jugak. tak perlu BAYAR pon kalau KATA-KATA yg dikeluarkan itu, membantu MEMPERBAIKI diri kita sendiri. kita takkan BELAJAR kalau kita tak MENDENGAR. 


"takde manusia sempurna yang tiada masa lampau, dan tiada manusia gagal yg tiada masa hadapan"


apa yang kita patut buat adalah, MENDENGAR. sekali sahaja dalam hidup ini, kita ambik masa utk MENDENGAR dan berhenti BERCAKAP. kerana orang lain boleh MENILAI diri kita, kita hanya perlu MENDENGAR utk MEMPERBAIKI diri. itu sahaja. buang laa EGO, takkan bawak kemana pon. 


"duduk sama rendah, berdiri sama tinggi"


tak semestinya yang TUA tak blh MENDENGAR yg MUDA berkata-kata. tak semestinya yang PANGKAT BESAR tak blh MENDENGAR si PANGKAT RENDAH bersuara.


FIKIRKAN LAHH