Tuesday, April 17, 2012

DYSLEXIA

Salam readers,


Harinie, aku rasa sangat2 suka nak menulis. Mungkin sebab mood kerja dah ke sungai laut. So, apakah itu dyslexia adik2? Siapa tau? Angkat tangan! *ME, ME!* Okay, stop. Sila sambung semula. Okay, mengikut laman web PubMed Health, it is actually a developmental reading disorder, also called dyslexia is a reading disability that occurs when brain does not properly recognize and process certain symbols. Jadi tak hairan lah kalau budak-budak dyslexia nie, tak boleh beza between B and D. Dorang akan selalu confuse. Nowadays, most people are aware dengan dyslexia nie. Tak macam dulu-dulu. Bila penghidap dyslexia nie selalu akan dikatakan bodoh ataupun gila orang masyarakat sekeliling. Don't  you know that ramai gila actors, creators even an entertainers kat dalam dunia nie yang menghidap dyslexia? 
Let me name here a few:
  1. Orlando Bloom
  2. Tom Cruise
  3. Whoopi Goldberg
  4. Keira Knightley
  5. Keanu Reeves
  6. Alexander Graham Bell
  7. Albert Einstein
  8. Thomas Edison
  9. Leonardo Da Vincci
  10. Pablo Picasso
Haaa, hambek kau. Ramai kan? Kenapa nak malu bila ada dyslexia kan? They're unique! Meh sini nak share satu cerita nie. Adik bongsu saya, Zafir Amar Iskandar, is a minor dyslexia kid. Our family hanya dapat detect bila dia in kindergarten. Masa tue, our mak long, which was a nurse, suddenly dapat detect that my adik is dyslexia through his handwriting. Waktu my adik buat kerja sekolah, all the words and alphabet tunggang terbalik. And mak long tiba2 cakap, "Linda, aku rasa anak kau nie dyslexia." At that time, we we'rent aware pon pasal dyslexia nie semua. So, mak long pon just explain yang budak2 dyslexia nie jenis yg kurang bagi perhatian bila kita bercakap dengan dia, kurang minat dekat something and most of all, diorang memang selalu confuse dengan B and D. Well, as what we see, semua symptoms tue ada dekat my adik. But then, ktorang tak bagi focus sangat pon, sbb anggap itu semua normal for kids. Sampai laa dia masok sekolah rendah, dia still tak boleh membaca. My dad sangat2 marah because at that age dia tak boleh membaca. My mom pulak the one who beli all the toys yang dia nak utk attract attention dia dekat sesuatu benda. Okay, lama2 dia boleh mengeja and also membaca. But then result exams dia mmg sgt terok. Dia sgt tak progress. Until one day, ada report card session dekat sekolah dia. So, my parents pon pergi laa. Then, his class teacher, Pn. Hamidah bgtau my parents that my adik sgt lack of attention dekat class, suka berangan, tak penah nak bg perhatian time cikgu ajar. We're so thankful to Pn. Hamidah. Because of her, our family managed to handle my adik dyslexia. Seriously, anak2 dyslexia perlukan perhatian yg sgt khusus. As a family and teachers, these kids, tak boleh nak marah suka2. Diorang suka memberontak. So, kena guna cara diplomasi. This method sgt membantu my adik punye growth. And, he turned out to be a bright student now. Alhamdulillah.


*mana laa tau kot2 satu hari nnt my adik jd famous camnie kan*

The other case is, semenjak akak dah jadi teacher skang nie kan, aku berdepan dengan banyak sangat masalah to handle kids. Yang degil, yang suka main, yang tak pernah siap kerja sekolah, semua aku jumpa. And the best part is, i met another dyslexia kids. And this time, she is a girl. *dyslexia most common with boys rather than girls* That girl tak reti baca. Selalu termenung and dia jarang bagi perhatian towards what i'm teaching. Well, sgt mencabar profession aku actually. But, bila kenang balik yang i used to have adik with dyslexia, aku insaf. This kid needs help. InsyaAllah, i'll do my best to help her. :)

So, to those parents yang ada anak2 dyslexia, jangan mudah mengalah. Jangan cepat melatah. They need help. And utk kita yang berakal nie laa menolong mereka. Who knows, one day, they turned out to be someone famous kan? Inventors maybe. InsyaAllah.

Last but not least, children with dyslexia are really unique. Trust me. And, kena cepat2 detect potential anak2 anda. *cite macam aku ibu anak 4 =.='* Well, i learnt from experience. Moga dapat dikongsi bersama. Later~



*i love this story, it's about dyslexia kid*






1 comment: