Tuesday, April 3, 2012

HAIWAN KESAYANGAN RASULULLAH SAW

Salam readers. Well, bila bercakap pasal kucing kesayangan Nabi junjungan besar kita, Muhammad SAW, semua pon tahu, it is a CAT. Nabi Muhammad SAW sendiri memuliakan kucing peliharaan dia. In fact, ada hadith yg sebut macam tue:

Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing. (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni)

 See, so, dah terang lagi nyata macamana kedudukan seekor kucing disisi Nabi Muhammad SAW kan? Plus, abah pernah cerita dekat aku, ada seorang lelaki nie, time tue dekat Mekah, kaki dia sakit, kudis terok. So, time dia tengah duduk kat tepi2 MasjidilHaram tue, datang laa seekor kucing dekat dia. Meleset-leset dekat kaki dia. Dia tak marah pon, in fact, dia siap bagi kucing tue makanan lagi. Then, kucing tue jilat kaki dia yang berkudis tue. Atas kebesaran Allah SWT, maka, elok laa kaki lelaki yg berkudis tue tadi. SEE???? Nampak tak kelebihan kucing nie? Aku penah jgk dengar (itupon kalau tak silap aku. maaf kalau salah), selain Nabi Muhammad SAW yg tunggu kte kat depan pintu syurga nanti, kucing peliharaan kite pon akan sama2 tunggu kite kat depan pintu syurga nanti. SOOOOO? Besar kan pahala org yang bela kucing nie?


Meh sini aku nak share something. *copy from blog org lain*


Kucing adalah haiwan kesayangan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Memeliharanya adalah sunnah. Besar pahala manusia yang mengamalkan sunnah nabi ini. 

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya.
Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan Imam hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.
Tidak salah rasanya untuk kita sama-sama menghidupkan kembali sunnah yang sudah lama hilang. Mungkin banyak amal kebajikan lain yang kita tidak mampu laksanakan. Namun dengan sedikit usaha kita memelihara haiwan kesayangan nabi ini, siapa tahu ia akan dikira suatu amal kebajikan yang cukup besar di sisi ALLAH. Barangkali ianya juga akan membantu kita di hari kemudian. Tuhan itu maha adil. Setiap kebaikan yang kita laksanakan pasti akan diberi ganjaran. Percayalah.
Berbaktilah pada sesiapa sahaja. Bukan sahaja pada manusia tetapi juga pada binatang haiwan ternakan. Walaupun mereka tidak punya akal untuk berfikir, tetapi dengan setitik nilai kasih sayang yang kita curahkan buat mereka akan dikira sebagai suatu amalan yang cukup besar olehNYA. 
SEEEEE??? So, aku tak faham kenapa ada org2 kat luar sana yang suka sangat nak menyeksa binatang?? Let me stated here, KUCING AKU MATI 6 EKOR STRAIGHT DLM MASA SATU MALAM SBB TERMAKAN RACUN. Can u feel how am i feel now? PLUS, ADA FEW KUCING AKU YG BALIK UMAH DLM KEADAAN LONGLAI, LUKA SANA SINI SBB KENA PUKUL DENGAN JIRAN. Apa korang rasa bila kena kat korang sendiri? Aku tak faham kenapa jahil sangat manusia nie? Kalau binatang yg tak bertuan pon dorang boleh buat mcm tue, NO WONDER LAA BOLEH BUANG BABY MCM TUE JE! JAHIL!

9 comments:

  1. Sy fhm pe awak rasa sbb jiran sy yg sgt kejam sggup culik anak kucing sy yg msih hisap botol susu n dkurungnye anak kucing sy slama 2 mggu tnpa mberi mknan. Dan sggup jg mreka mculik kucing sy yg lg seekor n dbwa ke jln besar kmudian mereka lpaskan dia dlm keadaan panic sbb kucing sy jnis duduk dlm kwsan rumah sj.slpas mereka lpas di jln besar, kucing sy dlanggar hgga mati.btapa sdihnya sy sbb sy jg mcm baby.

    ReplyDelete
  2. Subhanallah... bahagianya dengan penyataan "selain Nabi Muhammad SAW yg tunggu kte kat depan pintu syurga nanti, kucing peliharaan kite pon akan sama2 tunggu kite kat depan pintu syurga nanti" In Sya Allah semoga Nelofa, kucing kesayangan Ummi antara kucing yang akan menunggu Ummi sekeluarga di sana nanti.. Aminn..

    ReplyDelete
  3. Padan muka.sapa suruh kucing tu buat anaiya kat jiran.aku kalau jumpa kucing nak tendang ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiwan tak berakal..manusia berakal...so tunggu la balasan kt akhirat nti sbb seksa binatang

      Delete
    2. Haiwan tak berakal..manusia berakal...so tunggu la balasan kt akhirat nti sbb seksa binatang

      Delete
    3. Ni satu lgi mangkuk.. bebal xbertempat.. merasa laa kau naanti azab di akhirat..

      Delete
  4. Kucing saya baru je mati pukul 5 pagi tadi.... Sebaknya rasa.... Mati sebab kena virus parvo... Jangkit dari kucing lain masa hntr vet.. Umurnya baru 3 bulan stgh. Nak vaksin tp tkleh sbb berat tak ckup. Kdg2 sy ada rasa bersalah dgn dia... Rindu dgn dia tp kita tkleh buat pape :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing sy cirit birit dh 3 hari..risaunye sy.ni melepek je.terjaga je karang kuat mengeow nk mkn tp muntah blk

      Delete
    2. Kucing sy cirit birit dh 3 hari..risaunye sy.ni melepek je.terjaga je karang kuat mengeow nk mkn tp muntah blk

      Delete