Wednesday, April 4, 2012

KEJIRANAN

Salam dear readers,

People may say it is WORDLESSLY WEDNESDAY, but... it is not for me today. When I was a little girl, I've been dreaming to live in a residents area that full with wonderful people. Who cares for each others, alerting with each other, and do whatever things together as a great neighbour hood. *ITU IMPIAN INDAH GARA-GARA SELALU TGK CERITA-CERITA DISNEY*

Well, as I grow up, I became to knew that it is all bull shit. Mana ada kejiranan yg super awesome macam cerita Desperate Housewives tue kan? Actually cerita tue pon menunjukkan jenis2 jiran yang KEPOH gila nak tau hal orang lain. Tapiiiiiiiii! Boleh tak korang imagine if rumah dekat dalam hutan, jauh dari jiran2? Kang sakit pening sape pulak nak tolong tengah2 malam kan? *mungkin orang2 kaya yg beli rumah dekat dalam hutan dah sediakan 10 org gaji, so that kalau sakit pening, org gaji boleh tolong* Dalam Islam sendiri menyuruh kita utk hidup berjiran, belajar kerukunan sesebuah masyarakat. Kadang2 aku terpikir, nowadays people sgt ignore jiran2 sbb jiran2 nie kadang2 bukan nak tolong kte, TAPI NAK TOLONG AMBIK TAU HAL CELAH KAIN KITA. *kiranya ala-ala mesyuarat tingkap laa nie* Well, perception mcm nie laa yg buatkan org2 kat bandar tak suka hidup berjiran. Lebih baik duduk dalam hutan daripada dikelilingi jiran-jiran yg terlebih ambik tau nie.

Let me briefly explain on these situations:


  1. Jiran korang konon2 tgh betol langsir, padahal tgh intai korang keluar dengan siapa, beli barang apa, naik kereta apa, dsb. Maka ahli mesyurat tingkap akan memulakan sidang umpatan.
Cik Jah: Nab! Kau tau, anak si Peah sekarang bukan mainnnnnn lagi! *nada memang habis tinggi sbg intro*
Cik Nab: Haaaaa, kau pon nampak jgk ke pagi tadi? *nada excited gila nak teroskan perbualan*
Cik Jah: A'aa Nab, anak si Peah yg sulung tue, yg dah kerja tue, *mulut time nie habis muncung* haa, si along tue laa, kemain lagi Nab. Ntah keluar dgn jantan mana ntah naik kete besau. Ntah mak dia tau ke tak. Berani btl bdk jantan tue ambik depan umah.
Cik Nab: A'aa laa kan, berani betol ambik depan umah. Si Peah tue laki bini kerja siang malam. Confirm laa dia tak tau si along tue keluar dgn jantan!
(Tiba-tiba dtg Cik Ton dgn sireh tersentil kat mulut nak join majlis ahli mesyuarat tingkap)
Cik Ton: Ape yg korang borak nie haa? Kemain rancak lagi aku dengau? *sambil membetulkan sireh*
Cik Nab: Nie haa, anak si Peah, kemain lagi keluar dgn jantan mana ntah. Siap ambik depan umah lagi tue! *habis semangat si tukang explain nie*
Cik Jah: A'aa, ntah si Peah tau ke tidak ntah!
Cik Ton: Haiii korang nie. Aku igtkan tgh bincang macamana nak didik masyarakat skang nie. Rupanya tgh mengumpat. Nab, Jah, skang nie zaman IT. Ntah2 si along tue dah BBM mak bapak dia. Ada kau tau? Kalau pon si along tue nak keluar dgn jantan mana pon naik kete besau pon, ada dia mintak duit korang? Sudah2 leeee korang mengata si Peah ank branak. Dosa kering je Nab, Jah oiiiii!
(Cik Ton berlalu smbil menggeleng kepala. Cik Nab dan Cik Jah rase terbakau telinge dgr sindirin tajam Cik Ton)

       2. Jiran jenis nak mengamok tak tentu pasal.

      3. Jiran jenis sampai menyampai ibarat sedang mengacara Melodi.

      4. Jiran jenis yg suka sangat mencuba masakan terbaru and korang sebagai tester ala2 rancangan Chef Wan.

    5. Jiran yg jenis buat kenduri kendara tiap2 minggu pastue korang kena tolong rewang siap umah korang jadik multi purpose usage.

 Aku betol2 tak faham jenis jiran yang macamnie. Like seriously, aku sumpah aman gila duduk apartment. Takde orang nak kisah. Jiran still helping when u need but, dorang semua takde masa nak mesyuarat tingkap lama2 sbb there are still a lot of things to do. Daripada Cik Jah and Cik Nab tue sebok bergossip, lebih baik masak sedap2 bagi laki and anak2 makan. Ini kadang2 sbb nak kejar the latest gossip, goreng telor je utk laki makan. Kan tak elok macam tue. I'm not just saying, it really happens in our community. Kalau those neighbours betol2 ambik tau hal2 yg membina takpe, ini kadang2 it's too over. Tgk anak org macam nak terkeluar bijik mata. Come on peeps! Don't u have other things to do? Ada tak dalam Islam mentioned yg kita kena mengumpat hal jiran tetangga? Takde kan? In fact, bukan kah lebih baik menutup dan menjaga aib org lain? I'm not blaming the parents or the youngsters itself. We ain't kids no more. Kalau betol menegur and kena caranya, tak salah tindakan tue. Abah selalu pesan, "Biar org buat jahat kat kita, jangan kita buat jahat dekat org". Or these only happens among Malays? *Jiran2 Cina and India tak mengumpat eh?* Ntah laa kan. Mungkin sbb kite nie Islam. Maka makin dekat kita dengan kebaikkan makin kuat laa syaitan menghasut. Sebab tue Allah nak uji kita lebih kan? Who knows? It's Allah business. 

So, renung-renungkan dan selamat beramal :)





No comments:

Post a Comment