Thursday, April 5, 2012

SAKIT GIGI

Salam readers,

Actually dah berhari hari aku menahan rasa yang tidak tertanggung nie. Tapi akhirnya aku berjaya menulis entry nie jugak. Bila dah tua2 nie baru nak rasa sakit gigi, so dah paham laa, confirm tanda2 awal gigi bongsu tue nak keluar. Actually, aku dah simpan gigi bongsu dari 5 tahun lepas lagi. Dah berkali2 dah muka aku menjadi pelawat setia klinik Dr. Lim kat Subang tue haa.



Dialog 5 tahun lepas dgn Dr. Lim:

Dr. Lim: Yes, dear. What bring u here?
(Dlm hati aku jawab, dah tentu laa sbb gigi aku sakit!)
Cik Mawar: I had a very bad toothache.
Dr. Lim: Let me see.
(Hah hah, agak2 mulut aku bau tak? kekeke)
Dr. Lim: Owh dear. Your last tooth is coming out. Unfortunately, it's coming out horizontally. We have to take it out dear. U have to undergo a minor operation.
(Haaaaa sudah! Gigi punya pasal pon nak kena ada operation bagai ke?)
Cik Mawar: Emmm, is it? How much does it cost?
(Check wallet jap, ada laa RM50 sekeping)
Dr. Lim: Well, not much. It will cost RM500 per tooth. Since all the 4 teeth doesn't have enough space to come out, we need to do all 4.
(Kepala hotak kau! Sebatang RM500? Dah kalau 4 batang tak RM2000?)
Cik Mawar: Emmm. Let me check with my mom first. Do we need to fix an appointment first?
(Wahhhh. Kelas kau. Padahal takkan mampu pon nak cabut semua tue! Nak appointment bagai!)
Dr. Lim: Yeah, sure. I'll let you know when.

*So, korang dah tau kan kenapa gigi bongsu nie still ada dalam mulut aku nie dari 5 tahun lepas?

Okay, disebabkan aku tak mampu nak bayar kos pergigian yg sangat tinggi kat Klinik Dr. Lim tue, aku pon beratur panjang laa kat Klinik Pergigian Kerajaan kat Seksyen 7 Shah Alam. (Doktor kat sini best. Ini serius. Layan aku baik sangat walaupon aku tersalah hari pergi check.)

So, ini dialog 2 tahun lepas.

Dr. A: So, meh doktor tgk gigi awak. Sakit sangat dah ke?
Cik Mawar: A'aa. Dah tak boleh nak gigit apa dah nak makan nie.
Dr. A: Meh doktor check. Woww! Gigi awak bersih sgt. For your ages, jarang sy jumpa gigi bersih mcm awak. (Time nie aku dah kembang gila smbang nak koyak seluar. Tiba2 aku rasa mcm dh tak sakit dah dengar pujian mcm tue -.-')
Cik Mawar: Owh eh? Thanks doktor. Apa laa sgt. Sy jaga gigi sama je macam org lain jgk.
Dr. A: Good. Take a really good care of your teeth kay. So, sy akan tulis surat utk awk operate gigi awak tue dekat Hospital Besar nnt.
(Damn! Operate jugak ke? Bape hinggit plak nie? Maklum laa, time tue aku blaja lagi. Tgh cuti sem plak tue. Mana nak ada duit kan?)
Cik Mawar: Emmmm. Kos dia berapa doktor?
Dr. A: RM50 utk sebatang gigi. And you need to take out all the 4 teeth. Ruang dekat gusi awak tue takde space langsung. Bahaya utk gigi2 awk yg lain.
Cik Mawar: Emmm. Okay doktor. Thanks.

**Yang nie pon korang dah tau kan sebab2 gigi bongsu nie still ada dengan aku. +.+"

Untuk pengetahuan korang, gigi bongsu nie akan tumbuh banyak cara. Meh aku share something dekat bawah nie dekat korang.



 So, yang tumbuh secara horizontal tue adalah keadaan gigi aku sekarang nie. Seriously, memang merana gila. Time macam nie mula laa aku nak mengamok je. Tambah plak dengan musim Summer kat Malaysia nie skang. Lagi laa merana aku. =.="

As a gentle reminder utk semua, take a really good care of your teeth. It's too important. For those smokers, do brush your teeth regularly and visit your dentist too. There are a lot of products out there that can help to keep your teeth and mouth clean.









Didik laa anak2 anda utk jaga kesihatan gigi dari kecik lagi okay utk dapatkan gigi yang sihat dan cantik macam Cik Mawar :))


Thanks for reading. Till then. :)

xoxo

No comments:

Post a Comment