Wednesday, May 2, 2012

CITA CITA

Salam readers,

Walaupun today supposed to be wordless Wednesday, tapi, i got soooo many things to share!

Okay, lets get the membebel / merepek started.

Well, when it comes to ambition, aku adalah orang yang rasa diri aku macam bukan bekerja menjadi apa yang aku cita citakan. Meaning to say, what i'm doing now, is not what I imagine 15 years back, when i still in primary school. Dulu dulu kan time kecik, bila ada berita kat tv, aku mesti excited gila nak tengok. Aku minat sangat dengan Wan Zaleha Radzi. Dia cantik sangat! Time tue cita cita nak jadik pembaca berita. Suka sangat nak jadi personaliti TV. *tiba tiba rasa diri macam Fazura dalam cerita Pisau Cukur* Lepas tue, bila dah besar sikit, tinggi dah macam pramugrari, terus nak jadik pramugrari jugak. Tsk! Ntah pape kan? Dari darjah 4 lagi dah pakai spec, ada hati nak jadi pramugrari. Pastue kan, aku paling naik angin time sekolah dulu bila cikgu suruh isik cita cita. Yelaaa kan, dah kalau dari kecik lagi dorang soh isik ada 4 tempat kosong utk cita cita, tak ke budak2 nie semua ada kecelaruan cita cita bila dah besar nnt? Tapi seingat aku, aku slalu isik 2 benda je. 1st Wartawan, 2nd Cikgu. So, secara tak langsong, aku dah fokuskan apa yg aku nak jadik bila dah besar nnt. *which means sekarang laa* Aku tak rasa sistem persekolahan patut ada lagi borang hijau tue, sebab borang tue tak memfokuskan apa yang kau nak jadik in future. This is serious weh. Walaupun pekerjaan aku skang nie bukan cita cita aku yg sebenar, tp sekurang kurangnya aku part time teacher :) Alhamdulillah. Allah mudahkan jalan aku. Bila dah bekerja tetap macam nie, aku macam jeles gila *bukan macam, MEMANG JELES!* bila kawan kawan semua tengah further degree. Mula mula kan macam rasa dunia nak kiamat bila aku pilih utk bekerja instead of belajar. Tapiiiiii kan, kenapa perlu menyesal kan? Contohnya kebaikan bila bekerja nie adalah, semalam aku pergi Sogo, dulu dulu time blaja slalu tgk je bag mahal, kasut mahal semua tue kan. Tak pon, buat muka belas kasihan mintak simpati mummy belanja. Tapi Alhamdulillah, bila dah ada duit sikit2 nie kan, kira mampu laa nak beli kasut ke bag ke sendiri kan. *kira tak payah buat muka kesian lagi laa* Bukan laa aku mampu nak beli ribu riban tue lagi. Tapi cukup laa utk tolong support adik2 and family. Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi utk aku dalam usia macam nie :)

Well, apa yg aku nak tekan kan kat sini is, cita cita sangat penting. Sort of motivation + inspiration korang utk jadi apa dan siapa satu hari nanti. Aku mungkin bukan seorang wartawan sekarang. Tapi, who knows in future kan. *mana tau aku masok Malaysia Top Host ke nnt kan?* Borang hijau dekat sekolah dulu tue, sila lupus kan. Aim for bigger. Takpe. Itu motivasi diri kita setiap hari. Pelan pelan kayuh. Kalau nak grab semua dalam satu masa, mana laa boleh kan? Tak perlu ada banyak cita cita. Buat susah nak aim. Bercabang sangat.

Dan, tak kira apa jugak yang korang nak buat or nak jadi suatu hari nanti, yang penting skali ada restu ibu bapa. Parents nowadays bukan zaman Ibu Mertuaku dulu. Nowadays, children dah boleh pilih apa yang kita nak buat. Parents hanya guide. Tapi, apa apa pon yang korang buat, jangan membelakangkan orang tue. Tak berkat hidup tanpa doa dorang. Seriously.

Pesanan ilmiah,

Zarith Fateha Zulkarnain  :)

No comments:

Post a Comment