Monday, May 28, 2012

CUTI SEKOLAH DAN KENDURI KAHWIN

Salam dear readers,

How do you do? Monday's Blues? Biase leteww kan. Uhuk uhuk. Okay, batok, selsema dan demam menyerang sepanjang minggu lepas. Maka mood terhadap semua benda pon ke laut laa kan? PMS? Ha'aaah, sekali letewww. Okay, hari nie aku pergi kerja jalan lengang gila. Seronok! Nak tau sebab apa? Sebab budak-budak tengah cuti weh! 2 minggu nie confirm aku takde masalah lalu lintas ke tempat kerja. *ececeh, padahal selama nie mmg aku takkan ada masalah lalu lintas pon. Office 5 minit je dari umah. Huh!* Dah dah, apa yang aku nak cerita sebenarnya is, kenapa setiap kali cuti sekolah je, mesti ada kenduri kahwin?

Semalam, waktu aku pergi kelas, aku jumpa nak dekat 10 kenduri kahwin. Pada aku itu tak cukup mencabar. Aku ingat lagi, suatu ketika dulu, ktorang satu family pergi johor tau, umah mak lang. Arwah nenek dengan dengan atok pon ada lagi. Lepas tue, ktorang ikot jalan kampong. Dari Negeri Sembilan ke Johor tue, korang tau berapa banyak kenduri kahwin ktorang jumpa? 30 ++ okayyyyy! Semuanya dilangsungkan pada musim cuti sekolah. Aku sendiri tak berhenti attend kenduri kahwin kawan kawan aku dari minggu lepas sampai laa minggu depan. Sorry, I fully booked weekend nie okay. Call me next time for an appointment. Haaa, kelasss kau!

Okay, berbalik kepada soalan di atas, kenapa setiap kali cuti sekolah je mesti ada kenduri kahwin? Padahal kan, yang nak kena pergi rewang kat umah umah orang kahwin tue semua, orang2 yang bekerja. Bukannye budak budak yang tengah cuti sekolah tue kan? Cikgu cikgu zaman sekarang pon kena kerja gak time cuti sekolah kan? Aku takde jawapan weh utk soalan nie. Korang tolong jawab boleh tak?

No comments:

Post a Comment