Tuesday, June 5, 2012

SUMMER IN MALAYSIA

Fuhhhhh! Berpeluh tau armpit aku time nak tulis entry nie. Standard kan bahasa aku? Menggunakan armpit instead of kecak ketiak. Okay, dah beberapa hari nie, aku merasakan cuaca di Malaysia, terutamanya di Klang umpama Summer di Florida. Kenapa Florida? Entah, macam sedap keluar dari hujung jari jemari. Meh nak share sikit nie utk korang korang dan korang tentang betapa Summer nya Malaysia skang nie u olls.


Haaaa, yang aku tolong circle kan tue is menunjukkan betapa taburan hujan dekat Malaysia sekarang semakin berkurang. So, utk korang kat luar sana tue, jangan ambik remeh isu nie. Time macam nie laa mula nak keluar segala penyakit. Sebab udara sangat kering. Penyebaran virus melalui udara cepat sangat berterbangan di udara. Kelassss explaination kau! Biology tingkatan 5 u ollsss. So, banyakkan minum air suam / mineral. Kurangkan pengambilan air yang berais. Rasa memang sedap, turun laju sampai ke kerongkong, tapiiiiiii, effect dia buat kulit korang semakin kering. Then, make sure korang kerap mandi. At least 3 kali sehari. **which is lately nie aku mandi 4-5 kali sehari** Nasib air kat Selangor nie murah u ollsss. For those yang bekerja office macam aku si kuli nie, kena laa rajin2 sapu losyen dekat jari jemari nie haaaa. Kering ok kulit i lately nie. Dannnnnn, kalau boleh and mesti pon, pakai payung if korang terdedah dekat tempat terbuka. UV rays kat Bumi skang nie tak macam zaman P. Ramlee dulu. Takde dah nak ber vitamin C ke D bagai. Skang direct sampai kulit, melecur! Tak, itu aku tipu je. 

Apa apa pon, selamat menjaga kesihatan anda sekeluarga. :)









No comments:

Post a Comment