Thursday, July 26, 2012

Encik Khalifah

Salam Khamis and selamat berpuasa :)

Well, bersesuaian dgn entry di atas, aku nak tegur sikit laa golongan2 encik khalifah di muka bumi Allah nie kan. Bukan laa nak kata aku nie perfect sangat, tiang agama pon ada lubang sana sini lagi. Mungkin sbb tue aku memerlukan encik khalifah yg blh tolong bimbing aku kot. Tak gitu?

Tapiiii, sangat laa kecewa nya aku pada hari ini ye tuan tuan dan puan puan. Baru je 6 hari di bulan Ramadhan, dah ada dah golongan2 encik khalifah yg tidak berpuasa. Haihhh. Malu laaa. Dulu time dorang kat tadika kan, bangga gila weh bila puasa penuh. Tapi bila dh tua bangka nie, eh, bangga pulak tak puasa penuh. Dunia2.

Tertanya jugak laa aku kan wahai encik khalifah, boleh tak agaknya anda anda sekalian mnjadi khalifah yg baik suatu hari nnt? Jangan laa slalu sngat bg alasan, "biasa laa, org lelaki mmg nakal, mmg selalu mcm nie." Eh eh. Awk tue encik khalifah, patot lebih peka dgn semua nie. Patotnya lebih hebat tahan lapar dan dahaga. Sedangkan kaum hawa pon blh tahan, inikan anda wahai golongan encik khalifah?

Aku paham, takde manusia yang sempurna. Tapi kan kite blh mnjadi yg lebih baik? Sekian, tazkirah di bulan mulia ini.

Wednesday, July 25, 2012

ENTRY TERTANGGUH #1

Salam Ramadhan semua.

Maaf ye, Ramadhan kali buat aku tak cukup kaki tangan kat office. Fully utilize gilaaa company aku nie! Sampai berhabuk entry entry aku semua. Haihh. Tak mau cakap byk, enjoy the moments!

*** Sebenarnya, aku takde dalam event kali nie. Sibuk bermandi manda di Hulu Kelang. Itu bakal menyusul di entry tertangguh #3











**dorang captured pic ini khas utk aku yg super penakut dengan clown!**

So, jumpa lagi di entry tertangguh yang seterusnya! Selamat berpuasa :)

Wednesday, July 18, 2012

SELAMAT DATANG, DEAR RAMADHAN

Salam readers.

Alhamdulillah, masih bernafas di bumi Allah ini. Macam tipu pulak kan, 2 days to go to Ramadhan Al Mubarak nie kan. Bulan yang penuh dengan keberkatan nie. Moga moga kedatangan Ramadhan kali nie, will be a new chapter to my life. Who knows kan? Someone said to me this morning, "Hidayah bukan datang bergolek, kena jugak dicarik. Hendak seribu daya, tanak banyak dalihnya." Alhamdulillah. Sahabat-sahabat aku pon dah banyak yang ada new chapter. Doakan yang baik baik and semoga changes ini semua kekal. Aminn.

By the way, sempena kedatangan Ramadhan nie kan, meh aku nak share sikit nikmat nikmat yang dapat diperolehi sepanjang bulan keberkatan nie. Enjoiceeee!


  • Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya :
    • a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
    • b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
    • c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
    • d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
    • e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith)

  • Sabda Nabi (s.a.w) : Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardhu, dan amal fardhu diberi balasan 70 kali ganda. Bulan puasa adalah bulan sabar (sabar dalam berbuat taat kepadaNya.), dan sabar itu adalah syurga balasannya bulan ini dilebihkan rezeki kepada hambanya orang mukmin, diampunkan baginya dosa-dosa. Barang siapa memberi makan kepada orang berpuasa pahalanya seperti memerdekakan hamba dan diampunkan dosanya, berkata sahabat : Bagaimana kami tak sanggup memberi makan orang yang berpuasa (berbuka puasa) ya Rasullullah - Allah memberi pahala ini kepada orang yang memberi seteguk susu atau sebiji kurma atau segelas air, barang siapa kenyangkan orang berpuasa diampunkan Tuhan dosanya, diminumkan Tuhan dari kolam Hudh sejenis minuman yang tiada dahaga lagi kemudiannya hingga masuk ia ke syurga dan pahalanya seperti pahala orang berpuasa. (Al-Hadith)

  • Puasa menurut segala yang disuruh dan menjauh segala pantang larangannya, diampunkan dosanya, dan bertasbih, bertahlil dibinakan rumah indah dalam syurga.
  • Barang siapa hadir ke dalam majlis zikir pada bulan Ramadan, ditulis tiap langkahnya ibadat setahun, dan pada hari Qiamat bersamaku di bawah Arasy. Siapa tetap berjemaah dalam bulan puasa didirikan kota bercahaya indah, cemerlangnya , dan yang berbakti kepada ibubapanya Allah memandang rahmat kepadanya, dan isteri yang berbuat sesuatu mencari keredaan suaminya, maka pahala yang besar Allah kurniakan kepadanya , seperti Siti Maryam dan siapa yang menyampaikan hajat orang mukmin, Allah menunaikan seribu hajatnya, dan siapa bersedekah kepada fakir miskin (yang ada anak isteri) tiap langkah dikurniakan kepadanya seribu kebajikan, dihapuskan seribu kejahatan dan diangkatkan seribu darjat baginya. (Al-Hadith).
  • Orang yang sembahyang bulan Ramadan tiap sekali sujud, dikurniakan kepadanya 1700 kebajikan, dan dibinakan rumah didalam syurga daripada permata bagi orang yang berpuasa dan beribadat, 75000 malaikat meminta ampun baginya dari pagi hingga tenggelam matahari, dan dibina sebuah mahligai baginya . (Al-Hadith)
  • Pada hari Qiamat, Allah memerintah Malek Ridwan supaya dikeluarkan orang-orang berpuasa daripada kuburnya dengan keadaan lapar dan dahaga, lalu disuruh Malek Ridwan berikan segala keinginan mereka dari segala macam makanan dan minuman syurga. Maka Malek Ridwan memerintah kepada anak-anak membawa talam-talam makanan , minuman dan buah-buahan. Sebagai balasan berlapar di bulan Ramadan. (A-Hadith)
  • Orang mukmin yang tidur dalam bulan puasa kerana puasa Ramadan, dia membalikkan badannya sambil meyebut Allah! maka kata malaikat kepadanya : Rahimakallah (Allah Mencucuri Rahmat kepada kamu.)
    • - Apabila  dia berdiri maka berdoalah hamparannya :  (Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadanya hamparan permaidani  tebal kepadanya di dalam syurga)
    • - Apabila memakai pakaian , berdoalah pakaian (Wahai Tuhanku, kurniakan kepadanya pakaian syurga)
    • - Apabila memakai kasut, berdoalah kasut  (Wahai Tuhanku, tetapkanlah atas titian Siratul Mustaqim!)
    • - Apabila memegang timba berdoalah pula timba : (Wahai Tuhanku kurniakan kepadanya gelas syurga!)
    • - Apabila mengambil air sembahyang , berdoalah air itu : (Wahai Tuhanku sucikannya daripada segala dosa dan kesalahan!)
    • - Apabila berdiri sembahyang , berdoalah rumahnya:  ( Wahai Tuhanku cahayakanlah kuburnya dan luaskanlah , lapangkanlah kuburnya!)
    • Serta menilik Allah kepadanya , maksudnya : HambaKu berdoa dan Aku menerima! (Al-Hadith)
Semoga Ramadhan Al Mubarak ini brings a new chapter and perbanyakkan amalan dalam kehidupan kita. InsyaAllah :)

Selamat beramal!







Friday, July 13, 2012

THE DIARY

Dear Diary,

It's your 23rd Birthday today. The last birthday that you're going to celebrate before u married. I don't know what makes me so strong, after all the things that happened to us, I still got the strength to wish you. 

Apart of being stupid, I just can't lie to myself that I'm still loving you. The first love that I cherish. The first guy that belong to my heart, and it will always remain there even we're not together anymore. I'm trying very hard to vanished you away from my heart, to keep me from thinking about you. But I guess, it is not as simple as ABC. 

I text you last night, "Happy 23rd Birthday." He did replied, "Thanks. Hope that we can be best friend. Kosong2 eh lepas nie? I'm getting married." As I told you before, I am happy whenever you are. Am I going to attend your wed? InsyaAllah. Or I might be running away on your big day. Who knows. Let the time decide for me. 

I'm taking a deep breath now. Hope that I can let go. Even though it seems not easy, I'm trying the best that I can do to letting you go. All the best dear Mr. First Love. 

Que sera sera. Whatever will be will be. 


Monday, July 9, 2012

NEWLY WED FRIEND

Salam readers,

Last Saturday, I went to Noor Farahin and Amerza wedding reception at FINAS.
Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan baik. They're married! Percaya tak? Bila dah pegi wedding segala nie, time nie laa nak jumpa kawan kawan semua kan? Suka suka suka!

Btw, segala gambar di hari kejadian akan diupload kemudian. Tungguuuuuuu!

Saturday, July 7, 2012

SATU LANGKAH

Salam pagi Sabtu semua :)

Do not expect something more. Or, do not expect something that is unexpected. Dah buat satu langkah besar dalam hidup nie pon dah kira sesuatu yang unexpected bukan?

Memberi maaf, meminta dan memaafkan. Which is 3 benda antara yang paling rare aku akan buat. Seiring dengan usia nie, sikit sikit kena belajar memberi, meminta dan memaafkan. Bukan?

Dan, people come and go in our life, but the memories remain. Yes, kerana inilah aku belajar utk memberi, meminta dan memaafkan. Siapa kita? Hanya insan kerdil milik si Pencipta.

Sedangkan Nabi ampunkan umatnya, Teyha. Alhamdulillah. Satu langkah.

Thursday, July 5, 2012

APA KATA HATI?

Salam pagi Khamis semua.

Well, seperti biasa, tajuk entry akan lebih sudu dari kuah ye tuan tuan dan puan puan sekalian. Semenjak dua tiga hari nie, aku menghadapi krisis dalaman diri sikit. Dengan workload kerja, dan jugak orang orang sekeliling aku yang menambah garam dan gula.

Sekarang nie, kalau diberi peluang, aku nak berhenti kerja and jadi full time tutor. Malas aku nak terikat 8 jam dalam office. Aku rasa otak aku dah tak berapa nak berkembang. Ataupon, aku nak sambung belajar. Malas dah nak fikir hierarchy bodoh nie semua. Baik pergi class, buat assignment, pastu exam. Senang.

So, apa kata hati saya kawan2?

Wednesday, July 4, 2012

WORDLESS WEDNESDAY

BETTER THAN ME - HINDER


I think you can do much better than me
After all the lies that I made you believe
Guilt kicks in and I start to see
The edge of the bed
Where your nightgown used to be
I told myself I won't miss you
But I remember
What it feels like beside you
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me

While looking through your old box of notes
I found those pictures I took
That you were looking for
If there's one memory I don't want to lose
That time at the mall
You and me in the dressing room
I told myself I won't miss you
But I remember
What it feels like beside you
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me

The bed I'm lying in is getting colder
Wish I never would've said it's over
And I can't pretend... I won't think about you when I'm older
Cause we never really had our closure
This can't be the end
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me
I really miss your hair in my face
And the way your innocence tastes
And I think you should know this
You deserve much better than me
(And I think you should know this)
(You deserve much better than me)